Földi Attila

Bemutatkozás, mióta vagy a cégnél, miket oktatsz?
Földi Attila vagyok, Mikepércsen élek a feleségemmel és a kislányunkkal. 2022. februárjában kerültem a céghez, mint motorkerékpár vezetéstechnikai instruktor. 2023-tól pedig már mint „B” kategóriás szakoktató is tevékenykedem.

Mit tekintesz a legnagyobb kihívásnak az oktatói munka során?

A kihívást minden tanulónál más és más jelenti, nekem pedig elsődleges feladatom, hogy segítsem őket a könnyebb és nehezebb feladatokban egyaránt. Nagyon fontosnak tartom, hogy kialakítsak a tanulóimban egy olyan gondolkodásmódot, amit a későbbiekben a közelekedésben biztonsággal és magabiztosan tudnak majd alkalmazni. Rohanó világban élünk, mindenki siet valahova, de nekünk a közlekedésben a magunk és mások biztonsága kell lebegjen a szemünk előtt elsősorban.

Iskolánkban a diákok szabadon választhatnak gyakorlati oktatót. Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok amik miatt szívesen választanak téged?

Az évek során motoros instruktori munkáim által rengeteg olyan emberrel találkoztam, akiben valamilyen szorongás volt jelen ami a közlekedést, motorkezelést illeti. Ezeket a negatív élmények feltárásával és a pozitív attitűdömmel segítettem oldani, és így sikerült a közlekedésben józan ésszel jelen levő, és megfelelő gyakorlati tapasztalattal rendelkező hallgatókat útjára engednem. Az autós oktatások során is ezt a megértést, szaktudást, türelmet várhatják el tőlem a tanulók.

Van-e olyan emlékezetes, vicces oktatáshoz kapcsolódó történet amire szívesen emlékszel vissza?

Szeretem a humort, fiatalos, lendületes hozzáállásommal, a munka rovására menetele nélkül igyekszem megélni a vicces szituációkat. Jó hangulatban könnyebben feloldódik a zárkózottabb vagy még nem magabiztos tanuló is. Szinte mindegyikőjükkel előfordul legalább egy, mindkettőnket megmosolyogtató helyzet, pillanat, páldául amikor a nagyobb forgalomban töltött percekben két kézzel törli a tenyerét a nadrágjába a tanuló az izgalomtól, elfeledvén, hogy a kormányt mindenképp fogni kellene a vezetéshez.

Van-e valamilyen egyedi módszer amivel megnyugtatod az izguló diákokat az első vezetés előtt vagy akár a vizsga előtt?

A kellemes hangulat megteremtésén munkálkodom minden alkalommal, hiszen nyugodt környezetben könnyebb jól teljesíteni. A legelső alkalommal igyekszem felhívni a figyelmet arra, hogy én azért ülök ott mellettük, hogy segítsek. Senki sem születik jogosítvánnyal a kezében. Amikor szükséges, megállunk, beszélgetünk, kérdezek, segítek, megoldjuk, akár a forgalmi helyzetet papírra vetve magyarázok, hogy soha ne maradjon kérdőjeles helyzet, szituáció a tanulóban. A vizsgára pedig igyekszünk úgy tekinteni, hogy megmutatjuk, mit tanultunk, kocsikázunk egy jót, mintha egy sima órán lennénk. Nekem is nyugodtságot kell sugározzak ahoz, hogy a tanulóm is magabiztosnak érezze magát abban az alapvetően stresszes helyzetben is.

Miért szeretsz a Koroknai Autósiskolánál oktatni?

Több előző munkahelyen is megtapasztaltam, hogy mennyire fontos a munkatársak közötti kapcsolat, nyitottság a teljesítményünket tekintve. Itt egy egymást segítő, korrekt munkakapcsolatokat ápoló csapatban dolgozhatok. Az pedig, hogy Debrecen egyik legnagyobb és legnevesebb iskolájában kezdhetem az oktatói munkát, hatalmas büszkeséggel tölt el.

Szerinted mi az, ami kiemeli a Koroknai Autósiskolát a hasonló szolgáltatást nyújtó vállalkozások közül?

Itt minden vezteni vágyó megtalálhatja a számára szimpatikus oktatót. Kiemelt figyelmet fordítunk a minőségre, és a kényelmes ügyintézésre, ami a mai világban különösen fontos.

A gépjármű vezetés szeretete alapfeltétel egy ilyen hivatásnál, van-e ezen kívül valamilyen hobbid?

Több motorsport szakágban is kipróbáltam már magam, ezek a technikai sportok pedig olyan többlett tudáshoz tudják juttatni az embert, amit okosan felhasználva a biztonságosabb közlekedésre tudunk fordítani. Ezen kívül otthonosan mozgok a videózás és fotózás világában is, szeretek olvasni, és kirándulni a családommal.

Tapasztalataid szerint melyik rutinfeladat jelenti a legnagyobb kihívást a tanulóknak? Ezek gyakorlására fokozottan figyelsz-e az oktatás során?

A feladatok nehézsége egyénenként eltérő. Van, akinek a rutin feladatok vagy az autó kezelése jelent nagyobb problémát, másnak pedig a forgalomban való részvétel okoz nagyobb nehézséget. Természetes, hogy ahogyan ezt felsimerjük, személyre szabottan igyekszek gyakorlási lehetőséget biztosítani hozzá.

Milyen gépjárművön oktatsz?

Skoda Fabia

 

x Széchenyi2020