Zsolnay-kiállítás Balmazújvárosban

Újabb nagy kiállítás nyílik a balmazújvárosi Semsey Kastélyban HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ – A Zsolnay kerámia világa címmel. Június 24-én a Janus Pannonius Múzeum, Zsolnay anyagából válogatott tárlatot tekintheti meg a közönség.

zsolnaykáA Zsolnay manufaktúrát 1853-ban Zsolnay Miklós pécsi kereskedő alapította, világhíressé azonban fia, Zsolnay Vilmos tette, aki találmányaira alapozva a század végére az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb kerámia gyárává fejlesztette a vállalkozást. A korban szokásos gyakorlatnak megfelelően a Zsolnay gyár számos területen fejtette ki tevékenységet: gyártottak téglát és burkolólapot, kályhát, építészeti kerámiát, használati és dísztárgyakat, az 1880-as évek elejétől szigetelőt is.

A világhír azonban elsősorban a díszkerámiának köszönhető. Ezen a területen az autodidakta keramikus Zsolnay Vilmos kerámiatörténeti szempontból is jelentős eredményeket ért el találmányaival. Az 1878-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert az általa kikísérletezett magastüzű mázas porcelánfajansszal, amelynek a következő években számos díszítési módját dolgozta ki. Másik jelentős találmánya az „eosin” technika, amelyet először az 1896-os Országos Millenniumi Kiállításon mutattak be. A fénylő, irizáló felületű eosin tette különlegessé a Zsolnay gyárban készült szecessziós dísztárgyakat, amelyek ma a nemzetközi műtárgypiacon is elismert értéket képviselnek.

A gyár tevékenységére nemcsak a technikai, hanem a művészi sokszínűség is jellemző. A díszedények tervezésében részt vettek a családtagok, elsősorban Zsolnay Vilmos két lánya, Teréz és Júlia. Teréznek a népies díszítmények alkalmazásában, Júliának a keleti motívumvilág meghonosításában, a magastüzű technikához kapcsolódó jellegzetes művészi formanyelv kialakításában volt kiemelkedő szerepe. A tervezésben döntő részt vállalt Sikorski Tádé, Júlia építész férje is, majd az unokák nemzedékéből Mattyasovszky Zsolnay László festő- és iparművész.

A kiállítás a gyárra jellemző művészi sokszínűségről kíván képet adni, különleges historizáló, szecessziós és art deco stílusú tárgyak bemutatásával.

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményének alapja a család egykori gyűjteménye, így a látogató olyan kerámiákon keresztül kap betekintést a gyár művészetébe, amelyek a Zsolnay kerámiát ismerők számára is igazi kuriózumot jelentenek, azok számára pedig, akik először találkoznak ezzel a sokszínű művészi hagyatékkal, remélhetően maradandó élményt nyújtanak.

A kiállítást építészeti kerámiákból készült válogatás egészíti ki, amelynek nem titkolt célja, hogy emléket állítson a kastély egykori tulajdonosának, Semsey Andor földbirtokos geológusnak, aki önzetlen adományával lehetővé tette a Zsolnay kerámiával díszített Földtani Intézet megépítését.

Helyszín: 4060 Balmazújváros Debreceni utca 2. – Semsey Kastély
Nyitvatartás: HÉTFŐ: ZÁRVA; KEDD-VASÁRNAP: 10-18 ÓRÁIG
A kiállítás megtekinthető 2016. június 24 – szeptember 25.
Jegy árak:
Felnőtt jegy: 1600 Ft
Diák, nyugdíjas: 800 Ft
Családi jegy: 4000 Ft (2 felnőtt+2 gyermek)
Csoportos felnőtt jegy (10+1 fő): 14.000 Ft
Csoportos diák, nyugdíjas jegy (10+1 fő): 7000 Ft
Pedagógus igazolvánnyal (50% kedvezmény): 800 Ft
7 év alatt és 70 év felett a belépés ingyenes!

Bővebb információ:
Cím: 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 2., Semsey Kastély
Tel.: 52/821-555
E-mail: balmazkultur@gmail.com
Honlap: www.semseykastely.hu

x Széchenyi2020