Frissített tájékoztató a gépkezelői jogosítvánnyal kapcsolatos változásokról

2016. június 30. után a 2009. előtt szerzett gépkezelői jogosítványok használhatósága jelentősen korlátozódik. A jogalkotó más szemléletben, a korábban megszokott, géptípusos bejegyzések helyett ún. gépcsoportok alapján szabályozza a megszerezhető képesítéseket.

A korábbi rengeteg géptípus helyett ma gépcsoportokat jegyeznek. Ezek a bizonyítványok érvényben maradnak, de szükséges, hogy legyen a gépkezelőnek OKJ-s bizonyítványa is az alábbiak szerint:

 • Könnyűgépkezelő
 • Nehézgépkezelőbox-159302_1280
  ———————————
 • Targoncavezető
 • Emelőgépkezelő (kivéve targonca)
 • Földmunka-,rakodó-, és szállítógépkezelő

A szakminisztérium a 17/2010.(IX.25) NFM rendelettel a Könnyűgépkezelői és Nehézgépkezelői szakképesítéseket megszűntette. Helyükbe a kezelni kívánt géptől függően a vonal alatti végzettségek szükségesek.

Összefoglalva: A régi (sárga, 2009 előtti) gépkezelői jogosítványok csak 2015. december 31-ig használhatók. Figyelem! Tovább használhatók azonban ezek a bizonyítványok arra a géptípusra (de csak arra) amelyre a konkrét bejegyzés történt.
-az új jogosítvány kiváltásához mindenkinek újra kell vizsgáznia
-akinek nem felel meg a régi végzettsége az új követelményeknek, vagy nem is volt OKJ végzettsége, annak el kell végeznie egy OKJ tanfolyamot is.

Forrás: 40/2009 (VIII.31.) KHEM rendelet a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő-és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról; 21/2010(V.14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről.

Autósiskolánk mind az OKJ-s tanfolyamok, mind az NKH (Nemzeti Közlekedési Hatóság) által kiállított gépkezelői jogosítványok tekintetében szervezi és bonyolítja tanfolyamait.
Részletek:
OKJ-s képzés
NKH jogosítvány

Jelentkezzen most induló képzéseinkre!

MINTÁK

 1. Régi (2009 előtti) gépkezelői jogosítvány
  régi jogosítvány
 2. Új gépkezelői jogosítvány
  Érvényes Jogosítvány2
 3. OKJ-s bizonyítvány
  Emelgőgépkezelő minta2