„C” kategória nélkül megszerezhető „D”

Az 11/2023. ÉKM rendelet, amelyet 2023. június 23-án hoztak nyilvánosságra, módosította a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának szabályait (24/2005 (IV. 21.) GKM rendelet). Ennek következtében a „D” kategóriás járművezetői képzésre történő jelentkezés feltételei között már nem szerepel a „C” kategóriás vezetői engedély megléte.

Ezen változásnak köszönhetően a „B” kategóriás vezetői engedéllyel rendelkező személyeknek is lehetőségük lesz autóbuszvezetői képzésre jelentkezni. Az előírások módosításával együtt kibocsátásra kerültek a „C” kategória nélkül megszerezhető „D” kategóriás képzés tantervi és vizsgakövetelményei is.

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára korábbi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az ágazatban komoly munkaerőhiány tapasztalható, különösen problémás, hogy sok dolgozó már közel jár a nyugdíjkorhatárhoz. Az intézkedés céljaihoz tartozik, hogy csökkentsék a közúti közlekedési ágazatban működő vállalkozások adminisztrációs terheit és szigorú szabályozásait, illetve az új munkaerő bevonzása.

Forrás
Forrás

Jelentkezz autóbuszvezetői kategóriás tanfolyamainkra, akár online!

x Széchenyi2020