A karácsonyi fenyőfa szállítása

Fontos, hogy a karácsonyfa szállítása ne veszélyeztesse sem a többi közlekedőt, sem a gondosan kiválasztott fenyő szépségét. A megfelelő szállításhoz az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni.

Hogy a fa túlélje az utazást

A gépkocsi tetején a fát csak abban az esetbenkarácsonyfa szabad szállítani, ha a járműre tetőcsomagtartót szereltek. A tetőcsomagtartók terhelhetősége jellemzően legfeljebb 50 kg. Szállítás alatt a fa csúcsának hátrafelé kell mutatnia, így a menetszél nem tudja letörni az ágakat. Szállítás közben a tetőről a fa előre és hátra legfeljebb 40-40 cm-re nyúlhat túl a járművön.

A csomagtartóról leeső fa veszélyes

Rögzítéshez a hagyományos „gumipók” messze nem elegendő. Egy baleset során keletkező erők elviselésére képtelen, ezért nem akadályozhatja meg egy több mint 30 kilogrammos fenyő lerepülését a tetőről. A fát biztonságosan, csak közvetlenül a törzs és a tetőcsomagtartó között alkalmazott – lehetőleg feszíthető – hevederrel lehet rögzíteni. A tetőről lerepülő fa a közlekedés többi résztvevőjét és jármű épségét is veszélyezteti.

Az ADAC által végzett törésteszteken bebizonyosodott, hogy a rosszul rögzített fa veszélyes fegyver lehet. A teszten egy 50 km/h-ról történő fékezés során egy 32 kilogramm súlyú fa, ami csak egy „gumipókkal” volt rögzítve, a motorháztetőre repült a tetőről. Egy következő kísérlet a hevederekkel szilárdan rögzített fa esetében kimutatta, hogy a hevederrel történő rögzítés ellenállt a terhelésnek.

A fenyő autóban történő szállítása

Amikor az autóban szállítjuk a fát, akkor az akarácsonyfa jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében nem akadályozhatja. Az utasüléseken szállított fa biztonsági övekkel is rögzíthető. Érdemes az ülést letakarni egy arra alkalmas takaróval, mert a tűlevelek és a fenyőgyanta nehezen távolítható el a kárpitból. A törzs legfeljebb 1 méterre nyúlhat ki hátrafelé a kocsiból. A túlnyúló fát (álló járművön is) legalább egy 40 x 40 cm méretű, piros vagy piros-fehér csíkos zászlóval, illetőleg táblával, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között – ezen felül – piros fényű lámpával és piros fényvisszaverővel kell megjelölni.

Forrás: NKH

x Széchenyi2020