Változások 2016-ban a műszaki vizsgáztatásban

2016 januárjától az új műszaki érvényességet, illetve a környezetvédelmi megfelelőséget jelölő matricát nem ragasztják már fel a rendszámra a műszaki vizsgát követően, valamint változtak a 3,5 tonna és az alatti járművek időszakos műszaki vizsgálatára vonatkozó szabályok is.

A közigazgatási bürokráciacsökkentés révén 2016. január 1-től a forgalmi rendszámon eddig elhelyezett rendszám-érvényesítő körcímke, autósiskolavalamint a környezetvédelmi megfelelőséget jelölő plakett is megszűnik. Mindkettőt a soron következő műszaki vizsgálat során, a műszaki vizsgabiztos távolítja el. Az üzembentartóknak e tekintetben semmi teendője nincsen. A plakettek megszűnése azonban nem jelenti a járművek környezetvédelmi osztályba sorolásának megváltozását, az a járművek forgalmi engedélyének „V.9.” rovatában továbbra is szerepel.

A közúti közlekedési szolgáltatást nem végző személygépkocsikat (M1 járműkategória), a különleges felépítménnyel nem rendelkező kistehergépkocsikat (N1 járműkategória), valamint egyes pótkocsikat(O1 és O2 járműkategória) érinti az a szabályozás, amely szerint ezentúl az időszakos műszaki vizsgálat csak külső vizsgálóállomáson végezhető el, abban az esetben, ha a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló jogszabály másként nem rendelkezik. A hatósággal szerződésben álló, körülbelül 1300 vizsgálóállomás kapacitása bőven lehetővé teszi a megnövekedett igények kielégítését. A szolgáltatás megrendelése előtt szükséges az ügyfelek tájékozódása, hogy az adott vállalkozás pontosan milyen feltételekkel vállalja a műszaki vizsgálatot, hiszen esetenként a plusz szolgáltatásokat ugyanúgy meg kell fizetni. A műszaki vizsgadíjak és a 3,5 tonna feletti járművek időszakos műszaki vizsgálatára vonatkozó szabályok nem változtak. A részletekről a kormányhivatalok műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályai nyújtanak tájékoztatást. Elérhetőségük a http://www.nkh.gov.hu/kapcsolat oldalon, a térképre kattintva található.

Forrás: NKH

x Széchenyi2020