Új motoros vizsgatanterv

2021-től jelentős változások várhatók a motoros vizsgatantervben.

Az új gyakorlatsorba több kisebb, de jelentős újítást építettek be. A 2021. január 1-től hatályos javaslat szerint a korábbi feladatok helyébe konkrét vezetéstechnikai elemek kerülnek. Ilyenek például: váratlan akadály kikerülése, tudatos ellenkormányzás, stabilizáló fékezés.

A rutinvizsga során négy feladatsort kell teljesíteni:

-Alkalmassági feladat

A motorkerékpár tolása kúpok között nyolcas nyomvonalon.

-Kis sebességű manőverezés és iránytartás

-Kanyarodástechnika

-Gyors manőver -Akadály kikerülése -Intenzív fékezés

Nem a teljes gyakorlatsor, hanem annak végrehajtása változik a közzé tett javaslatban. Bekerült a stabilizáló hátsó fék és a tudatos ellenkormányozás, hiszen ezek a motorvezetés talán legfontosabb, szó szerint életmentő fogásai. Az új terv alapján a  motoros oktatóknak is kötelező kétévente elvégeznie a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. által szervezett motoros vezetéstechnikai tréninget, amely azt szolgálja, hogy csak felkészült, a gyakorlatokat végrehajtani képes tanárok adják át tudásukat a motorosoknak.

Forrás 1, Forrás 2

A motorozás iránt érdeklődő, illetve a vezetési tudásukat fejleszteni kívánó motorosok számára ajánljuk az autósiskolánk szervezésében  tavasztól induló Continental Safety-Hungary motoros tréningeket! A tréning elvégzése, a benne foglalt gyakorlatoknak köszönhetően nagyban hozzájárulhat, hogy magabiztosabban szerezhessük meg a motoros vezetői engedélyünket! Bővebben

x Széchenyi2020