Tiltott a lézerblokkoló

A KRESZ módosításának részeként szeptember elsejétől betiltották a rendőrség sebességmérő készülékeit megbénító lézerblokkolók használatát. A jogszabályi változás ugyanakkor nem érinti a radardetektorokat, azaz a sebességmérő berendezések előrejelzését szolgáló eszközöket.

Akik a tiltás ellenére továbbra is használják a lézerblokkoló készüléket, azok súlyos pénzbüntetésre számíthatnak: a közlekedés hatósági ellenőrzésének megzavarása miatt indíthatnak ellenük eljárást, amiért akár több százezer forintos bírság is kiszabható velük szemben.
A lézerblokkolóval felszerelt járműveket a rendőrök eddig is felismerték: a sebességmérő berendezés úgy viselkedett, mintha elromlott volna, ha ilyen kocsit akartak bemérni, csak éppen nem tehettek semmit. Szeptember elsejétől viszont már felléphetnek a használóikkal szemben úgy, hogy megállíthatják őket, vagy eljárást kezdeményezhetnek az autó tulajdonosa felé, ha sikerült a rendszámot rögzíteni.

Tiltott a lézerblokkoló

A traffipax-előrejelző készülékek használata viszont továbbra is engedélyezett. A radar- és lézerdetektorok akár több száz méterrel is előre tudják jelezni a rendőrségi sebességmérőket, így a vezetőknek bőven van idejük rálépni a fékre, hogy elkerüljék a büntetést. Az ilyen előrejelzőkből bőven van választék: akár már tízezer forintért is beszerezhető. Természetesen az ár sok mindentől függ. Például attól, hogy hány méterre képesek előre jelezni a rendőrségi készülékek jelenlétét.

x Széchenyi2020