„Téli Átállás” 2015

Országszerte 18 műszaki vizsgálóállomáson lesz lehetőség november 13-án (Bács-Kiskun és Békés megyében 14-én) ut_2ingyenesen átvizsgáltatni az autónkat, hogy megfelelően felkészítettük-e a téli útviszonyokra. A Téli Átállás akció keretén belül november 11-12-én megrendezendő közúti ellenőrzés célja is a megelőzés: a Nemzeti Közlekedési Hatóság a megyei (fővárosi) kormányhivatalok műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályaival együttműködve hívja fel a gépjárművezetők figyelmét az útviszonyok, ezáltal a közlekedési feltételek időjárás alakulásából eredő megváltozására. Az ellenőrzés elsősorban a gumiabroncsokra, valamint a fagyálló folyadékra fókuszál.

Romló látási viszonyok, eső, köd, csúszósabb utak – a baleseti statisztikák alapján a harmadik negyedévben történik a legtöbb baleset. Mivel a biztonság a legfontosabb tényező minden évszakban, éppen ezért kiemelten fontos, hogy a változó útviszonyokra idejében felkészítsük a járművünket.

Amikor a nappali átlaghőmérséklet 7 Celsius fok alá süllyed, tegyük fel a téli gumiabroncsokat! A téli üzembiztonság érdekében az akkumlátornál ellenőrizzük a pólusok és vezetékek állapotát, továbbá jó, ha vészhelyzet esetére tartunk az autóban indítókábelt („bikakábel”). Az ablakmosó folyadékot cseréljük le télire, ellenőriztessük a hűtőfolyadékot is. A ködös, párás időben elengedhetetlenül fontos a láthatóság, ennek érdekében minden lámpát, fényszórót, irányjelzőt ellenőrizzünk le, hogy működőképes és tiszta-e. A fényszóró rossz beállítása rontja az esti, éjszakai látást, zavarja a velünk szemben és azonos irányban közlekedő járművezetőket is. Közlekedésbiztonsági szempontból lényeges, hogy a csapadékos időszakban is megfelelően kilássunk a járműből, ezért, ha elöregedtek az ablaktörlők gumiélei, akkor mindenképpen cseréltessük le, de jó, ha tartunk az autóban páramentesítő és jégoldó spray-t, illetve jégkaparót is!

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy ha télen hosszabb útra készülünk, akkor legyen nálunk meleg ruha, takaró, élelem, meleg ital, tartalék üzemanyag és hólánc is!

Ne feledkezzünk meg arról sem: a megváltozott időjárási körülmények a jármű vezetőktől is fokozottabb figyelmet és más vezetéstechnikát igényelnek! Vigyázzunk egymásra!A vizsgálóállomások elérhetőségéről, az előzetes bejelentkezéssel kapcsolatos információkról az alábbi táblázat alapján tájékozódhat: TÁBLÁZAT

További információk: Nemzeti Közlekedési Hatóság Kommunikációs Osztály

Levélcím: H-1067 Budapest, Teréz krt. 38. E-mail: kommunikacio@nkh.gov.hu

Forrás: NKH

 

x Széchenyi2020