Szezonra fel!

A motoros idő közeledtével érdemes elkezdeni a szezonra való felkészülést. Ha a téli pihenőre gondosan tettük el motorkerékpárunkat, tavasszal már kevesebb ellenőrzést kell elvégeznünk rajta. A megfelelő karbantartás növeli gépünk élettartamát és nagyban hozzájárul a biztonságos közlekedéshez is.

Mindenek előtt ellenőrizzük, hogy a forgalomban való részvételhez szükséges papírjaink rendben vannak, érvényesek: forgalmi engedély, vezetői engedély, felelősségbiztosítás.

Szemrevételezéssel ellenőrizzük:

  • világító- és jelzőberendezések illetve elektromos kapcsolók működése,
  • látható-e folyadékszivárgás,
  • rozsda, vagy egyéb sérülés, kormány, fékek, rugóstagok, kerekek.

Karbantartási alapok – mire figyeljünk?

Lánc – ha száraznak tűnik használjunk kenőanyagot, lánckenő spray-t, ellenőrizzük a feszességét

Bowdenek – Ellenőrizzük a fék, -a gáz, és a kuplung-bowdeneket, szükség esetén kezeljük kenőanyaggal.

Gumiabroncsok – A guminyomást állítsuk a gyártó által megadott értékre, a bordázat mélysége legalább 1,6mm, de inkább 2-3mm legyen (az abroncs nem lehet repedezett, nem lehet benne idegen tárgy).

Akkumulátor – Szükség esetén töltsük fel, tisztítsuk meg a sarukat.

Fékbetétek – Ellenőrizzük minél gyakrabban, legalább havonta, ha már a kopásjelző nem látható, cseréljük/szakemberrel cseréltessük ki a fékbetétet.

Levegőszűrő – Szükség esetén sűrített levegővel tisztítsuk ki, cseréje 10-20 ezer kilométerenként esedékes.

Motorolaj – Szintjét rendszeresen ellenőrizzük, évente cseréljük az olajszűrővel együtt.

Fékfolyadék – Szintjét rendszeresen ellenőrizzük, 2-3 évente cseréljük minél magasabb forráspontú fékfolyadékra.

Hűtőfolyadék – Szintjét rendszeresen ellenőrizzük, általában 2-3 évente célszerű cserélni.

Gyújtógyertya – A gyertyáknak megfelelő állapotúnak kell lenniük, a gyártó által javasolt típust használjunk, 10-20 ezer kilométerenként cseréljük őket.

Sebességváltó – Amennyiben nem a motorolaj biztosítja a kenést, ellenőrizzük a szintjét, cseréje kb. három évente szükséges.

Ruházat – Figyeljünk a motoros védőfelszerelésünk, bukósisakunk állapotára, tisztaságára. – Így szolgálja megfelelően védelmünket.

Szeretnéd, hogy profik vizsgálják át járművedet, illetve készítsék fel a szezonra?

A Debrecen, Harsona utca 67. sz. alatti telephelyünkön felkészült szakemberek várják ügyfeleinket! Gépjárműszerviz, karbantartás, műszaki vizsga, eredetvizsgálat – egy helyen.

A gép állapota mellett a vezető felkészültsége az egyik legmeghatározóbb tényező ami a biztonságos motorozást lehetővé teszi!

A szezon kezdetén mindenkinek ajánljuk a Debrecenben is elérhető Continental Safety-Hungary motoros tréninget! Rendszeresen induló képzések, amihez a gépeket mi biztosítjuk, zárt vezetéstechnikai pályán, profi instruktorokkal!

 

 

x Széchenyi2020