Online is lekérdezhető váltak a gépjárművek adatai

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) gépjárműadat-lekérdező szolgáltatás indításával segíti a használt autó vásárlókat: a vásárlónak elég az ügyfélkapun keresztül regisztrálnia és az adott gépjármű rendszámával bármikor online lekérdezheti a jármű adatait, például a kilométeróra állását. Két jármű együttes lekérdezése 625, míg például három járműé 825 forintba kerül.

Egyezik? Nem egyezik?

speedomA szolgáltatás közhiteles nyilvántartáson alapuló adatok lekérdezését, és bizonyos adatok egyezőségének vizsgálatát teszi lehetővé. A szolgáltatás a KEKKH honlapján, a Webes Ügysegéd alkalmazás felületén érhető el. A lekérdezés során a forgalmi rendszám megadásával lehet tájékozódni a gépjármű gyártmányáról, típusáról, színéről, és meg lehet tudni azt is, hogy forgalomban van-e az adott jármű, vagy körözik-e. Emellett az összes, az adott gépjárműnél rögzített kilométeróra állásról és a rögzítés időpontjáról is információt ad a rendszer. A szolgáltatás részeként lehetőség nyílik bizonyos adatok egyezőségének ellenőrzésére, ahol az ellenőrizni kívánt adatok megadása után a rendszer egy „egyezik” vagy „nem egyezik” választ ad attól függően, hogy a megadott adat megegyezik-e a nyilvántartásban szereplő adattal.

A gépjárműadat-lekérdező szolgáltatást a KEKKH mobil applikáció formájában is elérhetővé kívánja tenni, hogy a közeljövőben akár autóvásárlás közben is ellenőrizhetők legyenek a gépjármű-vásárlást tervezők számára fontos adatok. Az online fejlesztés révén az állampolgárok számára könnyebb lesz az ügyintézés, ennek használata esetén nem szükséges minden esetben személyesen felkeresni az ügyfélszolgálatokat.

Forrás: NKH

x Széchenyi2020