Kiss Zoltán

Miskolcon születtem 1982 – ben. Tanulmányaim folyamán elvégeztem a gépjármű üzemi technikus szakmát majd a Mérnöktanári Főiskolát. 2006 -ban a gépjárművezető szakoktatói képesítést is megszereztem. Azóta foglalkozom a tanulók B kategóriás gyakorlati oktatásával először csak mellékállásként és egy jó pár éve főállásként.

Mit tekintesz a legnagyobb kihívásnak az oktatói munka során?
A tanulók gondolkodásmódját és a közlekedéshez való hozzá állását úgy tudjam kialakítani, formálni, hogy a későbbiekben az önálló vezetésük során a közlekedés kultúra színvonalát emelni tudják.

Iskolánkban a diákok szabadon választhatnak gyakorlati oktatót. Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok amik miatt szívesen választanak téged?
Én türelmes, korrekt, empatikus embernek tartom magam. Igyekszem a tudásom átadni az egyénre szabott módszerek alapján.

Van-e olyan emlékezetes, vicces oktatáshoz kapcsolódó történet amire szívesen emlékszel vissza?
Az évek során nagyon sok „aranyköpés” származik a tanulóktól. És emlékezetes történés is akad szép számmal. A tanulókkal sokszor gyakoroljuk a napi elindulás előtti átvizsgálást. De egy srác vizsgán annyira izgult, hogy elől is kereste a rendszám világítást. És a vizsgabiztos kérdésére azt mondta világít. ?

Van-e valamilyen egyedi módszer amivel megnyugtatod az izguló diákokat az első vezetés előtt vagy akár a vizsga előtt?
Szerintem a legfontosabb az első vezetésen hogy az oktató és a tanuló megismerje egymást és kialakuljon a tanulóban egy szimpátia, bizalom az oktató iránt. Valamint megismerje a tanuló az autót és a gyakorlati oktatás menetét, valamint a felé támasztott elvárásokat.
A vizsga az már nehezebb történet. Nagyon egyénfüggő kiből mit vált ki a vizsgadrukk.

Miért szeretsz a Koroknai Autósiskolánál oktatni?
Több autósiskolánál is dolgoztam már, de itt a Koroknai Autósiskolánál nagyon céltudatos profi vezetés mellett egy összetartó csapat, baráti légkör fogad minden nap.

Szerinted mi az, ami kiemeli a Koroknai Autósiskolát a hasonló szolgáltatást nyújtó vállalkozások közül?
Minden kategóriában indít képzést, valamint az, hogy kiváló járművekkel még kiválóbb szakemberek dolgoznak.

A gépjármű vezetés szeretete alapfeltétel egy ilyen hivatásnál, van-e ezen kívül valamilyen hobbid?
Szeretek sportolni szabadidőmben (úszás, foci, futás). Valamint nagy hobbim a motorozás.

Tapasztalataid szerint melyik rutinfeladat jelenti a legnagyobb kihívást a tanulóknak? Ezek gyakorlására fokozottan figyelsz-e az oktatás során?
A tanuló képességétől függ nagyrészt. De az a tapasztalat, hogy mindegyik feladat nehéz addig a pontig amíg a tanuló rá nem érez a feladat kivitelezésére. Ehhez sok gyakorlásra van szükség.