Lassan egy hónapja üzemelnek Balmazújváros közlekedési lámpái

light-427961_1280

A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság rendőrei, a lámpák beüzemelése óta fokozottan figyelik a közlekedőket, és segítik a kereszteződéseken áthaladók közlekedését.

A balesetek elkerülése érdekében, kérjük a lakosságot, hogy a Debreceni utcán a megváltozott forgalmi rendnek megfelelően közlekedjenek.

A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság felhívja mind a gyalogosan, kerékpárral, illetve gépjárművel közlekedők figyelmét, hogy amennyiben a közlekedési lámpa bekapcsolt állapotban van, a jelzőlámpákra vonatkozó közlekedési szabályokat be kell tartani. A balesetek megelőzése érdekében forgalmat segítő rendőrök, a lámpás kereszteződésekben figyelmetlenül közlekedőket, szabálytalankodókat egyelőre figyelmeztetik, és ezzel egy időben felhívják a figyelmüket az új szabályok betartására.

A 156/2009. (VII. 29.) Kormányrendelet nem tesz különbséget a gépi meghajtású járművet vezetők és a nem gépi meghajtású járművet vezetők szabályszegése között, ami azt jelenti, hogy a piros lámpán áthajtó kerékpáros ugyanannyi büntetést kap, mint egy tilos jelzésen áthaladó gépkocsivezető. Ez azt jelenti, hogyha a lámpa tilos jelzése ellenére behajt egy kerékpáros vagy járművezető a kereszteződésbe, szabályszegést követ el, s a szankció 50.000 forint fix összegű közigazgatási bírság. A gépjárművezetők a pénzbírságon kívül még 8 büntető pontot is kapnak.

A gyalogosokra vonatkozó szabályok ettől kissé eltérően rendelkeznek, mely nem azt jelenti, hogy nekik nem kell betartani a KRESZ-ben foglaltakat, annyi engedményt adott a jogalkotó, hogy a gyalogos szabálysértőkkel szemben helyszíni bírságot szabhat ki a rendőr, mely 5.000 forinttól 50.000 forintig terjedhet.

Kérjük a közlekedőket, hogy tartsák be a közúti közlekedés szabályait, alkalmazkodjanak a város újonnan kiépített forgalomirányító készülékeinek jelzéseihez!

– Balmazújvárosi Rendőrkapitányság Területi Balesetmegelőzési Bizottság –

Forrás: www. haon.hu

x Széchenyi2020