Kun József

2005 január óta dolgozom a Koroknai Autósiskolánál. Az eltelt időszak alatt több 100 autóvezető képzésben vehettem részt. Eleinte mint gyakorlati oktató, majd 2010-ben a BME Miskolcra kihelyezett képzésén egy 1 éves tanfolyamot követően szakoktatói tevékenységemet a Közlekedési ismeretek, azaz elméleti ismeretek szakra is kiterjesztettem. Azóta is tevékenyen részt  veszek a tantermi és a gyakorlati oktatásban is.

Mit tekintesz a legnagyobb kihívásnak az oktatói munka során?
Egyaránt megfelelni a tanulók és a szakma elvárásainak. „Nincs két egyforma ember” elv alapján egyénileg megtalálni, személyre szabni a haladási ütemet, többféle módszer és példa alapján rávezetni a helyes közlekedési magatartásra.

Iskolánkban a diákok szabadon választhatnak gyakorlati oktatót. Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok  amik miatt szívesen választanak téged?
Türelem, egyenrangú partnernek tekintem őket, hiszen „holnap” már önállóan közlekedve találkozunk az utakon. Alkalmazkodás a tanuló szabadidejéhez.

Van-e olyan emlékezetes, vicces oktatáshoz kapcsolódó történet amire szívesen emlékszel vissza?
Vicces helyzet rengeteg adódik, talán az, amikor a rutinpályán a mosdóból visszaérkező hölgy beült egy másik oktató autóba, mely színben eltért és nem volt rajta az autósiskolánk reklámmatricája és a kárpit színében is eltérés volt. A másik oktató kolléga mosolyogva ült be mellé. Eltelt kb. 15 másodperc, mire rájött a tévedésre…

Van-e valamilyen egyedi módszer amivel megnyugtatod az izguló diákokat az első vezetés előtt vagy akár a vizsga előtt?
A megnyugtatásuk nem könnyű, főleg vizsga előtti órákban. Mentálisan kell felkészíteni és meggyőzni őket, hogy amit elvárnak tőlük, az nem más, mint amit eddig is gyakoroltak, és az a nap vegetáriánus nap, nem eszik meg az mebert amikor vizsgáznak. Az első vezetési napon egészséges izgalom van, ami idővel elmúlik.

Az autókba szerelt, Magyarországon még ritkaságnak számító oktaméter mennyiben járul hozzá a tanulókkal való korrekt anyagi elszámoláshoz?
Maximálisan segíti, a bizalom nagyon fontos a tanuló részéről.

Miért szeretsz a Koroknai Autósiskolánál oktatni?
Az iskola híre, az önmagával szemben támasztott magas minőségi és szakmai elvárása garancia a tanulóknak, hogy megtanulnak vezetni és helyesen közlekedni. Ehhez lehetek Én az eszköz, aki ezt a tudást átadhatja. A Koroknai Autósiskola ehhez a zavartalan munkához kiváló hátteret biztosít. Megbecsült tagja mindenki az elvégzett munkának, legyen bármilyen feladata.

Szerinted mi az, ami kiemeli a Koroknai Autósiskolát a hasonló szolgáltatást nyújtó vállalkozások közül?
Nagyon magas minőségű szolgáltatás, akár elméleti, akár gyakorlati oktatás során.

A gépjármű vezetés szeretete alapfeltétel egy ilyen hivatásnál, van-e ezen kívül valamilyen hobbid?
A család, olvasás.

Tapasztalataid szerint melyik rutinfeladat jelenti a legnagyobb kihívást a tanulóknak? Ezek gyakorlására fokozottan figyelsz-e az oktatás során?
A hátramenettel kapcsolatos manőverezési feladatok, nagyobb odafigyelést igényelnek a tanulóktól. A merőleges parkolásokat többet és több helyen kell gyakorolni.