Ittas vezetés – a prevenció jelentősége

Miért fontos hangsúlyozni az alkoholos befolyásoltság alatti járművezetés veszélyeit? Miért fontos a prevenció?

A 2020-ban összesen bekövetkezett közel 14 ezer közúti közlekedési baleset leggyakoribb oka az ittas vezetés volt. A teljes esetszám 10%-át teszi ki, ami magasnak tekinthető, tehát jól mutatja a probléma súlyosságát.

A gépjárművezetés alapfeltétele, hogy észlelési-, döntési- és kivitelezési képességeink teljes birtokában legyünk. Ez akkor teljesülhet, ha a vezető kipihent, és nem áll alkohol, vagy bódító hatású szerek hatása alatt.

Az alkohol befolyásoló hatása vezetés közben:

-A látás hatékonyságromlása: Az elfogyasztott alkohol mennyiségének függvényében romlik, a környezeti ingereket nehezebben veszi észre a sofőr. Általában nem tudatosul a személyben, ezért különösen veszélyes.
-A reakcióidő meghosszabbodik: Csökken a felelősségérzet és az önkontroll, nő a hibás döntések és felesleges kockázatvállalás mértéke.
-A mozgás pontatlanabbá válik: Negatív hatással van a vezetéshez szükséges mozdulatok összehangolására (kormánymozdulatok, pedálműveletek, sebességváltó használata, stb.).

A fenti jelenségek alapján viszonylag könnyű felismerni az ittas sofőröket a forgalomban. Rendőrségi eljárás esetén az elfogyasztott alkohol mennyisége határozza meg, hogy szabálysértésről vagy bűncselekményről beszélünk.

Szabálysértés esetén általában pénzbírság, rövidebb jogosítványbevonás, bűncselekmény esetén jogosítványbevonás, pénzbüntetés és utánképzés szerepelhet az ítéletben. Az ittas sofőr, halálos kimenetelű baleset okozójaként tettéért felfüggesztett vagy letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

FORRÁS: KAV

A balesetek jelentős része emberi tényezőkre vezethető vissza, ezért kiemelt fontosságú a tudatos sofőrök képzése, és a prevenció, amit célszerű már fiatalabb korban elkezdeni.
A Közlekedés Biztonságáért Alapítvány azzal a céllal jött létre 1993-ban, hogy támogassa a gyermekek közlekedésre nevelését, a hazai közlekedési kultúra javítását, ezen belül a gépjárművezetők közlekedési ismeretének bővítését.
Célunk, hogy Magyarország közútjai biztonságosabbak legyenek, mely érdekében kommunikációs kampányokkal, rendezvényekkel szeretnénk a közlekedők figyelmét felhívni ennek a problémának a fontosságára.
Amennyiben szeretné alapítványunkat támogatni céljai elérésében, kérjük ajánlja fel adója 1%-át a Közlekedés Biztonságáért Alapítvány számára.

A Közlekedés Biztonságáért Alapítvány adószáma: 18541461-1-09

Köszönjük, hogy támogatja munkánkat, köszönjük, hogy Ön is segít biztonságosabbá tenni közútjainkat!