Felkészülés az őszi-téli autós szezonra

Bár a téli mínuszok még távolinak tűnnek, érdemes időben felkészíteni gépjárművünket a zordabb körülményekre. Mire érdemes figyelnünk?

1. Téli gumikFelkészülés az őszi-téli autós szezonra
Amikor a nappali hőmérséklet 7 fok alá süllyed, váltsunk téli gumira, ügyeljünk a megfelelő futófelületre. Különös figyelemmel kell lenni a hajnali felfagyásokra hidakon, felüljárókon.

2. Ablaktörlő lapátok
Ahhoz, hogy jól kilássunk a szélvédőn, és a rákerült szennyeződést eltávolíthassuk, kifogástalan állapotú ablaktörlő lapátok szükségesek. Cseréjük évente tanácsos,  ha csíkozva vagy nagyobb sávokat kihagyva törölnek azonnali csere javasolt.

3. Szélvédőmosó folyadék
Az ablaktörlő lapátokhoz megfelelő minőségű és mennyiségű ablakmosó folyadék is kell. Ügyeljünk rá, hogy az évszaknak megfelelő folyadék legyen a tartályban!

4. Hűtőfolyadék ellenőrzéseFelkészülés az őszi-téli autós szezonra
Vizsgáljuk meg a folyadék szintjét a tartályban, illetve hogy a fagyáspont megfelelő legyen. Az utóbbi érték rendkívül fontos, mert a folyadék fagyása komoly károkat okozhat.

5. Légszűrő ellenőrzése
Olajcserék alkalmával – kb. 10 ezer kilométernyi futás után – érdemes lecserélni a légszűrőt is, mivel az eltömődött légszűrő nagyban rontja a motor teljesítményét és növeli a benzinfogyasztást is.

6. Hajtószíjak és a tömlők ellenőrzése
Bár hosszú életű alkatrészek, érdemes átvizsgálni őket, mert a hideg felgyorsítja elhasználódási folyamatukat.

7. Hűtő-fűtő rendszer átvizsgálása
A vezető komfortérzetéhez is hozzájárul, segít a befagyott, bepárásodott ablakok leolvasztásában, párátlanításában, így célszerű rendszeresen karbantartani.

8. Fékek ellenőrzése
A kedvezőtlen útviszonyok miatt fontos, hogy fékeink kiváló állapotban legyenek: ellenőrizzük a fékbetétek és féktárcsák állapotát, fékfolyadék szintjét, forráspontját, megfelelő időközönként pedig cseréljük le.

9. AkkumulátorFelkészülés az őszi-téli autós szezonra
A járművünk indításának kulcsfontosságú eleme. Nagy hidegben akár 50%-al is csökkenhet a teljesítménye, ezért a 3 évnél idősebb akkumulátorokat ajánlott szakszervizben beméretni. A pólusait, sarujait rendszeresen tisztítsuk meg a korróziótól, kezeljük kontakt spray-vel.

10. Gyújtógyertyák és vezetékek vizsgálata
A töredezett vezetékek növelhetik a fogyasztást, csökkenthetik járművünk teljesítményét és fogyasztását. A gyújtógyertyákat a gyártó által előírt intervallumonként ajánlott cserélni.

11.Motorolaj
A motorolajat rendszeresen ellenőrizzük! Utántöltésnél ügyeljünk, hogy a gyári adatoknak megfelelőt használjunk, illetve ugyanolyat, mint ami már a járműben van. Győződjünk meg róla, hogy nem aktuális-e a teljes olajcsere.

12. Világító és irányjelző berendezések ellenőrzése
A nem megfelelően működő, vagy működésképtelen alkatrészt cseréljük, vagy cseréltessük szakszervizben.

13. Zárak befagyásának megelőzéseFelkészülés az őszi-téli autós szezonra
A hajnali fagyok érkezése előtt jégoldó spray-vel kezeljük a zárakat- ha tehetjük kis kiszerelésben hordjunk magunknál, ha mégis szükségessé válna.

14. Az ajtókon lévő gumitömítések kezelése
Alapos tisztítás követően kezeljük őket glicerinnel vagy szilikonos ápolóval. Ezzel növeljük a szigetelő-tömítő gumik élettartamát és csökkentjük az ajtók befagyásának esélyét.

15. Óvjuk a fényezést, lakkozást
Az autó lakkozásának megfelelő típusú viaszréteg felvitele csökkenti a felverődő sós, szemcsés latyak okozta károkat és a szennyeződés eltávolítása is könnyebbé válik.

16. Bőséges üzemanyag
Célszerű több üzemanyagot tartani a tankban, elakadás illetve forgalmi szituációból, balesetből adódó araszolás esetére.

Forrás

A Koroknai Autósiskola debreceni telephelyén kulturált, megújult környezetben lehetőség nyílik járművek műszaki vizsgáztatására, eredetvizsgálatára, illetve javítására, szervizelésére is! Új szolgáltatásunk keretében vállaljuk tachográfok illesztését, menetíró adatok kiolvasását!

Részletes információért az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni:
Debrecen, Harsona utca 67.
Tel.: +36-70-317-0347

 

x Széchenyi2020